Vaniljbullar♥

Jag o mamma ska baka vaniljbullar nu. Ni vet såna vanliga kanelbullar fast med vaniljsocker i ist för kanel? Så jävla goda! Mamma gör degen, o jag gör resten. Sen ska vi kränga o spela skippo (:

 

Bulldeg:

  • 150 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 0,5 tsk salt
  • 1 dl strösocker
  • 720 g vetemjöl

Vaniljfyllning till bullarna:

  • 100 g mjukt smör
  • 4 msk strösocker
  • 4 msk vaniljsocker
  • Pensling av vaniljbullarna:
  • 1 st ägg
  • 2 msk pärlsocker
  1. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader.
  2. Smula ner jästen i stor degbunke, tillsätt en dl av den fingervarma mjölken och rör tills gästen löst sig.
  3. Tillsätt resten av vätskan samt salt och socker.
  4. Arbeta in mjölet till en smidig bulldeg. Spara 0,5 dl mjöl att knåda med. Jäs under bakduk i 40 min.
  5. Ta upp degen till vaniljbullarna på mjölat bakbord och knåda den. Dela degen på hälften och kavla ut varje del till en platta 40 x 25 cm.
  6. Blanda samman mjukt smör, socker och vaniljsocker till vaniljfyllningen och bred ut hälften på varje utkavlad deg.
  7. Rulla ihop till rullar från långsidan.
  8. Skär varje längd i 12 bullar och ställ dem i bullformar på plåtar med bakplåtspapper. Täck med bakduk och låt bullarna jäsa i 30 minuter.
  9. Sätt ugnen på 250°.
  10. Vispa ägget och pensla bullarna samt strö över pärlsocker och grädda vaniljbullarna i mitten av ugnen i 10 min. Låt vaniljbullarna svalna på galler under bakduk.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0